Про професію

Про професію

Професія «Оператор комп’ютерного набору» – це підготовка кваліфікованих робітників до ефективного використання сучасної комп’ютерної техніки, оргтехніки, діловодства у процесі розв’язання завдань економіки та управління господарчої діяльності. Велика увага при підготовці кваліфікованих робітників з цієї професії приділяється набуттю навичок практичної роботи на комп’ютерах, знанням машинопису (сліпий 10-ти пальцевий метод) та діловодства.

Цей курс передбачає аудиторні, індивідуальні лабораторні та практичні заняття під керівництвом викладача або майстра виробничого навчання, а також самостійну роботу учнів, що забезпечує закріплення теоретичних знань, сприяє набуттю практичних навичок і розвитку самостійного наукового мислення.

Сучасні комп'ютери

Основа майстерності оператора комп’ютерного набору - оволодіння найсучаснішими прикладними і графічними програмами, вміння працювати у глобальній мережі Internet і модернізовувати персональний комп’ютер. Сучасний світ ПК такий різноманітний і широкий, настільки швидко розвивається, що кожна людина знайде своє місце в цьому світі, і перший крок в цьому напрямку – освоєння професії "Оператор комп’ютерного набору".

Сучасні комп'ютери

Сфера професійного використання випускника - обслуговування комп’ютерних і інтелектуальних пристроїв, систем і мереж обробки інформації та прийняття рішень; комп’ютерна обробка текстової, графічної та образної інформації; обслуговування комп’ютеризованих, інтегрованих і робототехнічних систем.

Випускник може працювати на підприємствах, об'єднаннях, установах різних форм власності, в банківських установах, у видавництвах, типографіях, редакціях, в офісах фірм тощо за напрямками:

Вміло використовувати нові інформаційні технології для поповнення власних знань та розв'язування поставлених професійною діяльністю задач.

 

 

ТІСТОРОБ

«Хліб – всьому голова» - каже  народна мудрість.
В усі часи хліб був, є й залишиться не лише харчовим, а й стратегічним продуктом. Обсяги його виробництва визначають політичну й економічну стабільність тієї чи іншої територіальної спільноти, є мірилом добробуту та благополуччя.
На даний час хлібопекарська промисловість є однією з найважливіших галузей харчової промисловості України.
Хлібопекарська промисловість сьогодні – це тисячі хлібозаводів, оснащених найсучаснішим устаткуванням для виробництва хлібобулочних виробів на будь-який смак  На цих виробництвах працюють сотні тисяч різних фахівців, серед яких одне з почесних і провідних місць займає тістороб.

Історія професії
Обробляти злаки людина навчилася в кам'яному столітті 15 тис. років тому. Вона знайшла їх, почала сіяти і вирощувати, збирати урожаї, подрібнювати і перемелювати їх між каменями.  Приблизно 6-8 тис. років тому люди навчились готувати із злаків каші, з яких пізніше на розпеченому камінні пекли прісні коржі.
Минуло ще кілька тисячоліть, і люди навчились готувати хліб із збродженого тіста, вперше такий хліб почали виготовляти у Єгипті 5-6 тисячоліть тому.

Характер роботи

 Тістороб:
•    готує з житнього і пшеничного борошна тісто для виробництва різних хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів;
•    готує опару, заварку, закваску тіста для виготовлюваних на підприємстві виробів;
•    дозує всі види необхідної сировини;
•    контролює процес бродіння опари, закваски та тіста;
•    веде процес приготування тіста за усіма технологічними фазами на тістомісильних машинах.


Умови роботи, ринок праці
Тістороб працює на підприємствах хлібопекарської промисловості різної потужності і форм власності, дільницях по випуску борошняних кондитерських виробів,  пекарнях при ресторанах, кафе, супермаркетах, точках «швидкого харчування».

Освітня підготовка
На базі повної середньої освіти.

Де отримати професію
Отримати професію можна  в професійно-технічних навчальних закладах.
В Херсонській області - у професійному ліцеї харчової промисловості.

Перспективи професії
За умови подальшого навчання в  інститутах, університетах, академіях:
•    керівники харчових підприємств;
•    головні технологи;
•    технологи змін і цехів;
•    завідуючі лабораторією.

Медичні протипоказання:
•    зниження гостроти зору, слуху;
•    алергічні захворювання;
•    хвороби шкіри.

Споріднені професії
•    Пекар
•    Технолог
•    Кондитер


Особистісні професійно значущі якості:
•    спостережливість;
•    розвиток образної зорової пам’яті;
•    уважність;
•    вимогливість до себе та вміння працювати в команді;
•    охайність;
•    відповідальність.
 

 

 

Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу


Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу – це робітник харчових підприємств, який забезпечує і відповідає за випуск якісних та безпечних продуктів харчування: фруктових, овочевих, м’ясних , консервів, молока та молочних продуктів, борошна, хліба та хлібобулочних виробів, макаронних виробів, соків та безалкогольних напоїв, кондитерських виробів та ін.


Історія професії
Перші лаборанти з'явилися в середньовіччі. Історія згадує лабораторії університетів в Італії і Австрії, в яких молодші фахівці готували лабораторію до занять із студентами. У власників деяких майстерень по виготовленню металевих виробів, косметики, паперу не було іншого виходу окрім як удосконалити свої товари унаслідок конкуренції. Зрозуміло, що їх цікавість була невичерпною і помічниками їм в таких експериментах виступали підмайстри. Римська цивілізація подарувала нам величезну кількість наукових праць в області медицини, фізики, хімії, геології і харчових продуктів. Допомагали вченим в таких дослідженнях лаборанти.


Характер роботи
Лаборант проводить лабораторні випробування, аналізи, вимірювання та інші види робіт під час розробок, досліджень якості продукції:
•    стежить за станом лабораторного устаткування;
•    бере участь в оформленні та складанні технічної документації щодо виконаних робіт.

Умови роботи
Лаборант працює в хіміко-бактеріологічних лабораторіях харчових підприємств.

Освітня підготовка
На базі повної середньої освіти.
Ринок праці
Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу – це робітник харчових підприємств:
•    консервні заводи, молочні заводи, рибні та м’ясні заводи;
•    хлібокомбінати, елеватори, макаронне виробництво, млини, виробництво безалкогольних, слабоалкогольних та алкогольних напоїв.

Де отримати професію

Професія  лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу є унікальною для нашого регіону, випускники даної професії користуються неабияким попитом на ринку праці.
Отримати професію можна  в професійно-технічних навчальних закладах, коледжах, інститутах, університетах, академіях.
Запрошуємо отримати професію «Лаборант хіміко-бактеріологічного аналізу» у Херсонському професійному ліцею харчової промисловості.


Перспективи професії

•    Керівники харчових підприємств
•    Головні технологи, технологи змін і цехів
•    Завідуючі лабораторією
•    Робітники дослідницьких і наукових лабораторій
•    Експерти з якості харчових продуктів


Медичні протипоказання:
•    зниження гостроти зору;
•    алергічні захворювання;
•    хвороби шкіри.


Особистісні професійно значущі якості:
•    високий рівень розвитку зорового сприйняття кольору;
•    спостережливість (здатність помічати незначні зміни у навколишньому оточенні);
•    здатність швидко приймати важливі рішення;
•    розвиток образної зорової пам’яті;
•    аналітичні та математичні здібності;
•    терплячість, вимогливість до себе та робітників;
•    скрупульозність у роботі;
•    охайність;
•    схильність до лабораторної (дослідницької) роботи.


Споріднені професії
•    Лаборант спектрального аналізу
•    Лаборант хімічного аналізу
•    Хімік аналітик




Корисні поради.
Кожен дасть собі сам раду,
Коли буде знати вади
Тих продуктів харчових,
Які приваблюють на вид.
Зверни увагу на обгортку,
Не полінуйся, прочитай
Про вміст та виготовлення дату
І поміркуй, чи слід вживати
Оті харчі, які півроку пролежали,
Нівроку, їх мікроб не хоче їсти!
Хіба несуть вони здоров’я силу?!
І чи дарують смак життя?
Коли понівечать, зруйнують
Природою створене буття.
Ти з насолодою вживай
Страви вітамінні: рослинні і тваринні.
Нас забезпечують вони солями мінеральними.
Білки, жири та вуглеводи будуть також у нагоді.
Природним кольором чарує,
Смак натуральний хай дарує
Життя енергію несе
Корисна, натуральна їжа.


Ода лаборантам
Як тільки назвали мене лаборантом
То кинулась я до столів і сервантів,
Блукала по ящиках, як по квартирі
Розплющувала очі як можна по ширше.
Ось шланг – перехоплений залізним затиском,
Ось колба із складним своїм вмістом
Гарнесенький йоржик – підпушене хутро
Малятка - тиглятки та пестики в ступці
На полицях столів воронки та пляшки,
Бюкси та фарфорові чашки.
Закриті плитки, відкриті плитки,
Дозатори, гирі, ваги, реактиви.
Трубочки скляні, кульки-намиста,
Піпетки, циліндри та склянки хімічні.
А там порошок, називається – лугом
Його не торкайся : кусається дуже.
І ці - кислоти – кусаються також
Вони не жаліють ні халата, не тапок.
- Ей ти, не кусайся!
- А ти, не торкайся!
- Перевиховайся!
- Ха-ха, не намагайся!
Такі ми частенько ведемо розмови
А розчини слухають і всміхаються в колбах
 

 

Контролер-касир


З появою самообслуговування в XX ст.. з'явилась нова торгівельна спеціальність — контролер-касир.
Контролер – касир – це робітник торгівельного підприємства який підраховує вартість покупки, отримує гроші, видає здачу. Слідкує за чіткістю реквізитів на чековій та контрольній стрічках. Повертає гроші за невикористаний чек. Усуває  дрібні неполадки електронного контрольно – касового апарату. Підраховує гроші і здає їх в установленому порядку, звіряє суми реалізації з показниками касових лічильників.

Характер роботи:
•    перевіряє кількість відібраних покупцем товарів;
•    сканує вартість кожного із товарів;
•    підрахувує загальну вартість покупки;
•    отримує гроші, видає здачу.

Умови роботи
Контролер – касир  працює на торгівельному підприємстві,у сфері  обслуговування.

Освітня підготовка

На базі повної середньої освіти.

Ринок праці
Контролер - касир – це робітник торгівельних підприємств.

Де отримати професію

Професія  контролер - касир є  дуже поширеною і актуальною для нашого регіону, випускники даної професії користуються попитом на торгівельних підприємствах нашого міста.
Отримати професію можна  в професійно-технічних навчальних закладах, коледжах, інститутах, університетах.

Запрошуємо отримати професію «Контролер - касир» у Херсонському професійному ліцеї харчової промисловості.

Медичні протипоказання 

•    алергічні захворювання;
•    хвороби шкіри.

Особистісні професійно значущі якості:
•    високий рівень розвитку зорового сприйняття кольору;
•    спостережливість (здатність помічати незначні зміни у навколишньому оточенні);
•    розвиток образної зорової пам’яті;
•    аналітичні та математичні здібності;
•    вимогливість до себе та робітників;
•    швидкість в роботі;
•    охайність.
Перспективи професії

•    Касир на торгівельних  підприємствах
•    Завідуючий відділом
•    Адміністратор
•    Директор магазину
•    Генеральний директор мережі магазинів



Споріднені професії
•    Товарознавець
•    Бармен
•    Менеджер
•    Банківський робітник
 

 

Художник розмалювання по дереву


Художник розмалювання по дереву – це робітник який володіє прийомами та особливостями художнього розмалювання по дереву за традиціями хохломського, петриківського та інших видів орнаменту та розмалюванням з випалюванням.

Історія професії
 З давніх-давен людина намагалася прикрасити свій побут, мати речі не просто зручні та потрібні, а й красиві. Прикрашені різьбою меблі, розписаний посуд, одяг, оздоблений вишивкою, були звичайним явищем у побуті наших прадідів. Творчість, працьовиті руки народних умільців створювали вироби, які красою, естетичним смаком і технікою виконання й сьогодні зачаровують нас. За творами народного мистецтва наші сучасники пізнають традиції, звичаї, особливості життя народу.

Характер роботи
 Художник прикрашає, оздоблює за допомогою розпису вироби з дерева декоративного та ужиткового  призначення, а саме: настінні панно будь-якої форми, тарелі та глечики, кухарські дошки, діжечки та скриньки, вироби сувенірного характеру. Прикрашаються вироби за допомогою різних видів розпису з використанням таких фарб, як гуашеві, олійні, акрилові , темперні. Під час розпису майстри користуються лише натуральними пензлями (з білки, колонка), саме ними дуже зручно виконувати різноманітні елементи рослинних орнаментів:
Умови роботи
Художник розмалювання по дереву працює на підприємствах по виробництву виробів сувенірного призначення.

Освітня підготовка

На базі повної середньої освіти.

Робоче місце майстра.
Для роботи майстра декоративного розпису необхідне добре освітлюване
приміщення, бажано з вентиляцією (загальною та індивідуальною) та  місцем для індивідуальної гігієни.
Робоче місце художника складається зі столу та стільця. Стіл сучасного майстра повинен бути на каркасі з металевих труб; у столі обов’язково повинна розташовуватись тумба з рухомою шухлядою  для фарб та інструментів. Поверхня столу повинна бути із пластику світлого кольору. У робочій зоні стола повинен знаходитись отвір для кріплення габаритних  виробів під час розпису. Також у столі повинна бути поличка для тимчасового зберігання готових виробів або напівфабрикатів . Для зручності під столом повинна знаходитись регульована підніжка. Стілець повинен бути зручним , зі спинкою та підніжкою, нахил та висоту яких можна регулювати .

Де отримати професію
Професія художник розмалювання по дереву є унікальною для нашого регіону, випускники даної професії користуються неабияким попитом на ринку праці.
Отримати професію можна  в професійно-технічних навчальних закладах,  інститутах, університетах, академіях.
Запрошуємо отримати професію «Художник розмалювання по дереву» у Херсонському професійному ліцеї харчової промисловості.

Особистісні професійно значущі якості.
Професією «Художник розмалювання по дереву» з успіхом можуть оволодіти люди з різними психофізіологічними особливостями. Але  навіть при цьому потрібно враховувати свої природні якості, властивості темпераменту, характер та здібності, природні задатки.
Людина повинна бути творчою особистістю, нестандартно мислити, вміти фантазувати  та переключатись з одного виду діяльності на інший, мати бажання пізнати нове зі світу декоративно – прикладного мистецтва.

Медичні протипоказання
Медичні обмеження для абітурієнтів мають індивідуальний характер.


Перспективи професії

•    Приватні підприємства по виробництву виробів сувенірного призначення, ювелірні майстерні
•    Гуртки декоративно - прикладного мистецтва
•    Школи образотворчого мистецтва.


Споріднені професії

•    Дизайнер одягу та тканин
•    Дизайнер інтер’єру
•    Флорист
•    Веб - дизайнер